Kuha tanya
Tartalom
 
Szállás

Felújítás miatt átmenetileg nincs szállásunk. 

Bővebben itt...      (katt a felíratra)

 
A mi kecskesajtunk!

KATT A SAJTRA!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Amit a sajtról tudni kell!
Amit a sajtról tudni kell! : A sajtok felhasználásáról

A sajtok felhasználásáról

  2003.08.13. 22:16

A különböző népek sajtszokásainak megismerésekor meggyőződhettünk arról, hogy a sajtot nemcsak zöldségfélékkel, gyümölcsökkel, tésztafélékkel együtt lehet fogyasztani, hanem kiváló levesekkel, húsokkal, hallal, sőt még a pacallal is. A sajt szinte minden élelmiszerrel párosítható anélkül, hogy elvesztené ízét, aromáját.


A szokásos étkezéseken kívül, sajttal kielégíthetjük a különböző zsúrok, baráti találkozók, tudományos összejövetelek igényét is. Erre a célra legáltalánosabb a szendvicskészítés.

A valódi ínyencek és a borászok borkóstoláshoz mindig sajtot, diót és almát fogyasztanak, mert ezek koncentrálják és kihangsúlyozzák a bor zamatát.

Vannak, akik minden sajthoz vörösbort ajánlanak. Mások a keményebb ementáli és trappista jellegűekhez száraz fehéret, a zsírosabb füstölthöz könnyű rosét, vagy homoki vöröset, az érett camemberthez pedig a testesebb vörösbort javasolják.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a sikeres sajtbor kiválasztásához kiválóan kell ismerni nemcsak a sajtokat, de a borokat is. Tudni kell, hogy együttes fogyasztásukkor milyen ízek, zamatok szabadulnak fel, és azok miként társulnak egymással. Ügyelni kell az íz harmóniára, vagyis az ízeknek ki kell egészíteniük egymást. A cél, hogy olyan komplex íz hatás jöjjön létre, amely a sajt és a bor külön fogyasztásakor nem tapasztalható.

A vörösborok esetében a tannin tartalom határozza meg a sajthoz való társíthatóságot. Ha a sajtban olyan íz van, amelyik ütközik a tanninéval, akkor nem társíthatók. A legtöbb testesebb vörösbor nem társítható a sajtok többségével.

A pasztőrözött tejből készült érlelt sajtokhoz, amelyek érési csúcsukat már elérték, fűszeresek és hosszú, édeskés utóízűek (mint például az ementáli) félszáraz, esetleg félédes fehérbor illik. Az érési szakasz elején lévő sajtokhoz, amikor abban az íz anyagok még nem koncentrálódtak, megkísérelhető a kékfrankos, vagy a kék oportó fogyasztása.

Friss sajtokhoz kizárólag rizlinget, vagy somlói fehérbort ajánlanak.

A penész bevonatúhoz pedig tokaji furmintot javasolnak. Édes fehérbort, vagy portóit ajánlanak a kékpenészes sajtokhoz.

Az érett kecskesajthoz testes fehérbor illik, a frissebbekhez a könnyű vörösbor is kipróbálható.

 

 
Aktuális

A képek és szövegek folyamatos feltöltés alatt vannak. Ami még lesz: bővülő képtár, rövid leírások, vidám történetek a tanya életéből.


Kis türelmet kérünk mert tehenet és kecskét fejünk, finom sajtot készítünk (amiről fotót is találtok majd).

 
Elérhetőségünk

Kuha-tanya
2627 Zebegény
Bő-Szob 1.
Telefon: 06-30-634-6579

e-mail: kuhatyanya@gmail.com

 
Rólunk írták

 

KATT AZ ÚJSÁGRA!

 
Öcsi és kedvencei
 
Bekukkantók
Indulás: 2003-07-21